... ...
Hírek
(Videó!) Lázadás az ukrán hadseregben

Megelégelve az embertelen körülményeket az 53-as gépesített dandár közel félszáz katonája hétfő délután otthagyva a Sirokij Lan katonai gyakorlóteret gyalog elindult a 37 kilométerre lévő Mikolajivbe. A megyeszékhelyen a katonai ügyésznek és a parancsnokságnak a táborban uralkodó áldatlan állapotokról meséltek.

A katonák elé buszt küldtek, a jármű beszállította az egyenruhásokat Mikolajivbe – tájékoztatta az Unian-t a mikolajivi megyei közigazgatás sajtószolgálata. A közleményből az is kiderül, hogy a 48 katona a közigazgatás épületében találkozott és megbeszélést fojtattak a katonai ügyésszel és parancsnoksággal, a találkozón részt vettek a sajtó munkatársai is.

Az önkéntesek tájékoztatása szerint a dandár katonáit öt nappal ezelőtt vezényelték a Sirokij Lan katonai gyakorlótérre.

„A katonák lyukas sátrakban, szinte a hóban alszanak, nem biztosított a számukra a tisztálkodás lehetősége és megfelelő mellékhelyiség, nincs élelem a száraz ételcsomagon kívül” – jegyezte meg egy önkéntes.

Az újságíróknak nyilatkozó egyik katona elmondta, hogy

térdig érő sárban, túlzsúfolt sátrakban, gyakran tetves matracokon alszanak.

Lejárt szavatosságú gyógyszereket kapnak, ugyanakkor az önkéntesek által összegyűjtött felajánlásokat autószámra szállítják el a gyakorlótérről. Az egyenruhás hozzátette, feletteseiknek többször is jelentették az áldatlan állapotokat. Azért döntöttek a menet mellett, mert minden eddigi „segélykiáltásuk” hasztalannak bizonyul. Ha melegdni, vagy enni akarnak saját pénzükön kell tüzelőt és élelmiszert vásárolniuk.

Egy másik katona arra panaszkodott, hogy

fizetéséből folyamatosan levonnak, például legutóbb 8000 ezer hrivnya helyett számlájára alig több, mint 1000 hrivnyát utaltak át.

Amikor rákérdezett, hogy mi történt, azt a választ kapta, hogy hiba csúszott a rendszerbe. Arra a kérdésre, hogy mikor orvosolják a probémát, azt mondták ez nem lehet.

Kárpáthír nyomán

loading...

Kövess minket a Facebookon!