... ...
Érdekességek
Elefántpokol: díjat nyert a felgyújtott borjúról készült fénykép

Az ember természettel szembeni kegyetlenségére hívják fel vele a figyelmet.

Az év természetfotója lett Indiában az a felvétel, amelyen két elefánt – egy anya és a borja – láthatók, miközben dühödt embertömeg dobálja őket égő kátránylabdákkal és petárdákkal. Jól kivehető az is, hogy a sikító kiselefánt hátsó lábánál lángok törnek a magasba. Biplab Hazra fényképét az indiai Sanctuary magazin pályázatán díjazták – írja a BBC.

A magazin szerint ez a fajta kegyetlenség megszokott Nyugat-Bengálban, ahol rendszeresek az elefántok és az emberek közti konfliktusok. A térségből az utóbbi időben több, a négylábú óriások által okozott halálesetről érkezett beszámoló.

A tragédiával végződő találkozásokért persze a legkevésbé sem lehet az elefántokat okolni.

Az ember terjeszkedése hatalmas területeket szakít ki a vándorló állatok természetes élőhelyéből. Nem könnyű a hatalmas élőlények útját állni, ami rendre a termőföldek károsításához és végzetes balesetekhez vezet, a helyiek pedig brutális módszerekkel próbálják elriasztani az elefántokat – ez látható a szóban forgó fotón is.

A Sanctuary magazin jegyzetében a fotográfus így fogalmazott:

Ezeknek az okos, előkelő, szociális életet élő állatoknak, amelyek már több évszázada járják az indiai szubkontinenst, elérkezett a pokol.

Bár a fénykép nagy felzúdulást keltett a közösségi médiában, vannak, akik kevésbé éreznek együtt az elefántokkal. Egy hozzászóló például azt írta: bár a falusiak tehetnek a kialakult helyzetről, a “pusztítást okozó” állatok több “ártatlan” ember életét is elvették már.

Arról nincs hír, hogy az összecsapást követően a fotón szereplő elefántok sorsa végül mi lett.

Fotó: Wildlife Photographer of the Year 2017 – Biplab Hazra

Zoom.hu nyomán

loading...

Kövess minket a Facebookon!